Un viatge més confortable

Segueix els nostres consells i viatja més còmodament

Els viatges poden ser més confortables i còmodes si tens en compte aquestes indicacions

Confort

Recomanacions

Tots sabem que els avions moderns són molt segurs i confortables. Tanmateix, es pot aconseguir que els vols, especialment els de més de tres hores, siguin més agradables si se segueixen una sèrie de suggeriments.

Factors ambientals a l’avió

Factors ambientals a l'avió

La pressió baromètrica i d'oxigen, el soroll, la temperatura, les vibracions, la possibilitat de turbulències, la humitat i l'espai disponible són lleugerament diferents del que és habitual, encara que perfectament tolerables per al viatger.

Canvis de pressió

Canvis de pressió

Durant el vol és normal que ens trobem a una altura que, a efectes de pressió, equival a estar entre 1.500 i 2.500 metres d'altura. Això genera una petita reducció en la pressió que fa que el gas intestinal s'expandeixi i pugui ocasionar alguna molèstia. Per això, t'aconsellem no ingerir menjars flatulents o pesants des del dia anterior al viatge. Els nostres menús a bord estan especialment pensats per fer que la teva experiència sigui la més agradable possible, evitant ingredients no recomanats.

L'acumulació de pressió es produeix durant l'enlairament i l'aterratge, motiu pel qual pots notar que les oïdes es tapen. Per evitar aquesta molèstia, s'ha d'igualar la pressió a l'interior de l'oïda. Per aconseguir-ho, has de tapar el nas amb els dits i bufar suaument sense expulsar l'aire, mastegar un xiclet o bé sonar-te el nas amb un mocador.

Humitat

Humitat

Dins de l'avió, la humitat és més baixa del que és normal, ja que oscil·la entre un 10 i un 20 %. Per això pots tenir una sensació de lleugera sequedat a la pell, les vies respiratòries i la còrnia. Per reduir aquesta molèstia, et recomanem que no beguis alcohol ni cafè el dia anterior al vol perquè tots dos tenen un efecte deshidratant. Durant el vol és molt recomanable beure aigua o sucs en abundància i fins i tot utilitzar crema hidratant per a la pell.

Jet Lag: El desfasament horari

Ajustar-se al desfasament horari

Petites diferències horàries poden causar-nos jet-lag (cansament i somnolència diürna) i com més gran sigui la diferència, més ho notem. Malauradament, poca cosa podem fer per contrarestar els efectes del canvi dels fusos horaris.

Quan arribis a la teva destinació, intenta ajustar-te ràpidament a l'horari del lloc si és que t'hi has de quedar un període llarg de temps. Si no és així, intenta mantenir l'horari de casa amb una diferència no superior a 4 hores.

Turbulències

Turbulències

De tant en tant, els moviments bruscos i les turbulències poden provocar danys personals. Les turbulències són produïdes per diverses causes i generalment són detectades a temps per la tripulació, que ho comunica per megafonia als clients. Quan arribi aquest moment, seu i corda't el cinturó tan ràpid com sigui possible per evitar lesions.

També hi ha les anomenades turbulències en aire clar; aquestes no són detectables amb antelació i tenen lloc bruscament i inesperadament. Per això, et recomanem portar el cinturó de seguretat cordat durant tot el vol mentre no estiguis dret.

Tabac

Tabac

Tots els vols d'Iberia són "no fumadors". Està prohibit l'ús de cigarrets, cigars, pipes, cigarrets electrònics o dispositius similars als nostres avions. Si ets fumador habitual i creus que aquesta prohibició et pot produir malestar, consulta amb el teu metge la possibilitat de portar substituts de la nicotina, com xiclets i pegats.

El volum d'aire a les cabines es regenera totalment cada tres minuts.

Espai i moviment

Espai i moviment

Hi ha persones que poden estar assegudes llargs períodes de temps, però n'hi ha altres que poden experimentar inflor als peus o als turmells o que pateixin problemes de circulació de la sang. És cas de la trombosi venosa profunda (TVP); passa en comptades ocasions i en gent especialment predisposada quan es donen períodes prolongats d'immobilitat.

Durant el vol, l'espai disponible és limitat i la possibilitat de moviment és reduïda. Per això, aconsellem que col·loquis les peces d'equipatge de mà de manera que puguis moure les cames lliurement i que portis peces de vestir còmodes i folgades.

Per volar, tria roba poc ajustada i preferiblement de fibra natural que exerceixi menys pressió sobre la teva pell i afavoreixi la ventilació.

Mou els membres inferiors sense necessitat d'aixecar-te (mou els dits dels peus, els turmells, flexiona i estira les cames).

També et recomanem que et posis dret, contreguis els braços i les cames, i que, de tant en tant, fins i tot facis una petita passejada per la cabina, sense interferir en el servei de la resta del passatge. Fes-ho únicament quan les condicions de vol ho permetin, prestant especial atenció al senyal dels cinturons i a les instruccions de la tripulació.

Exercicis recomanables des del seient:

Exercicis recomanables des del seient:

Inclina suaument el cap a un costat. Continua així durant tres segons mentre expulses tot l'aire dels pulmons. Torna a la posició neutral i repeteix el mateix moviment cap a l'altre costat. Repeteix-ho tres vegades.

Estira els braços cap amunt i inspira. Mantén la posició durant tres segons. Col·loca els braços darrere del cap i expulsa l'aire. Repeteix-ho tres vegades.

Ajuntant bé els dits del peu i recolzant-te sobre els dits a terra, aixeca el taló i continua en aquesta posició durant tres segons. Tot seguit, recolza el taló a terra, obre els dits del peu i aixeca'l. Repeteix-ho tres vegades.

A més d’aquestes petites recomanacions no dubtis a preguntar al teu metge, que et pot aconsellar més àmpliament segons el teu cas en concret.

I recorda

  • Tots els nostres vols són "no fumador".
  • Evita l'alcohol i el cafè i beu aigua o sucs en abundància.
  • Porta el cinturó de seguretat cordat durant el vol.
  • Intenta realitzar els exercicis recomanats al teu seient.

Mira com s'aplica en vols operats per

  • British Airways
  • American Airlines
  • Finnair
Carregant...