Un viatge més confortable

Els viatges poden ser més confortables i còmodes si es segueixen aquests consells.

Confort

Recomanacions

Com és ben sabut, els avions comercials moderns són molt segurs i confortables. No obstant això, tots el vols, especialment els de durada de més de tres hores, poden esdevenir més saludables si es segueixen una sèrie de recomanacions.

Factors ambientals a l’avió

Factors ambientals a l’avió

La pressió baromètrica i d'oxigen, el soroll, la temperatura, les vibracions, la possibilitat de turbulències, la humitat i l’espai disponible són lleugerament diferents de l'habitual, encara que perfectament tolerables per al viatger.

Canvis de pressió

Canvis de pressió

Durant el vol és normal que ens trobem a una altura equivalent respecte a terra, a efectes de pressió, entre 1.500 i 2.500 metres. D'això se'n deriva una petita reducció en la pressió baromètrica i en la pressió parcial d'oxigen. En disminuir la pressió, el gas intestinal tendeix a expandir-se i això pot provocar molèsties al passatger. Per això és aconsellable no ingerir àpats flatulents o pesants des del dia anterior al viatge. En el disseny dels nostres menús a bord, s'eviten els ingredients no recomanables.

Durant les fases d'enlairament i aterratge es produeixen ajustaments de la pressió. El viatger pot notar alguna sensació de taponament e l'orella. Per evitar la molèstia cal igualar la pressió a l’orella mitjana, i això ho podem aconseguir tapant-nos el nas amb els dits i bufant suaument sense treure l’aire; també mastegant xiclet o, encara més senzill, mocant-nos amb un mocador

Humitat

Humitat

Dins de l’avió, la humitat és més baixa del que és normal i oscil•la entre un 10-20%. Per això podem tenir una sensació de lleugera sequedat sobre la pell, les vies respiratòries i la còrnia. Per disminuir aquestes sensacions és necessari evitar l’alcohol i el cafè ja des del dia abans del viatge, perquè les dues substàncies tenen un efecte deshidratant. Durant el vol és molt recomanable beure aigua o sucs en abundància, i fins i tot usar crema hidratant per a la pell.

Jet Lag: El desfasament horari

Jet Lag: El desfasament horari

Petites diferències horàries poden causar-nos jet lag (cansament i somnolència diürna) i, per descomptat, quan són més grans, són clarament acusades pel rellotge intern que ens marca les hores de son i de vigília. Malauradament poca cosa podem fer per contrarestar els efectes del canvi dels usos horaris.

Quan arribis a la teva destinació, intenta ajustar-te ràpidament a l’horari del lloc si és que t’hi has d’estar durant un període llarg de temps. Si no és així, intenta mantenir l’horari de casa amb una diferència no superior a 4 hores.

Turbulències

Turbulències

Les turbulències són produïdes per diverses causes i generalment són detectades a temps per la tripulació, que ho comunica per megafonia als clients. Aquests han de seure i cordar-se el cinturó tan ràpid com sigui possible per evitar lesions.

També hi ha les anomenades turbulències en aire clar; no es poden detectar amb antelació i passen bruscament i de manera inesperada, per això és recomanable dur el cinturó de seguretat cordat durant tot el vol mentre no s’estigui dret.

Tabac

Tabac

Tots els vols d'Iberia són "no fumador", quedant així prohibit l'ús de cigarrets, cigars, pipes i cigarrets electrònics en els nostres avions. En cas que siguis fumador habitual i creguis que la prohibició et pot produir malestar, consulta amb el teu metge la possibilitat de portar substituts de la nicotina, com xiclets i pegats.

El volum d'aire a les cabines es regenera totalment cada tres minuts.

Espai i moviment

Espai i moviment

Estar assegut llargs períodes de temps és tolerable per a la majoria de les persones; però a algunes és possible que se’ls inflin els peus o els turmells, o augmentin alguns problemes circulatoris. És el cas de la trombosi venosa profunda (TVP); passa rarament i en gent especialment predisposada quan es donen períodes prolongats d’immobilitat.

L'espai disponible és limitat i la possibilitat de moviment és reduïda. Aconsellem no col•locar peces de mà en llocs on puguin impedir el moviment de les cames, així com vestir amb roba poc ajustada.

Com a prevenció equipa’t per volar amb roba poc ajustada i preferiblement de fibra natural, a fi d’afavorir una menor pressió sobre la pell i millor ventilació.

Mou els membres inferiors al mateix lloc on estàs assegut (mou els dits dels peus, els turmells, flexiona i estén les cames).

També és aconsellable que et posis dret, contrau els braços i les cames, i fins i tot ocasionalment pots fer un petit passeig per la cabina, durant els moments en què el servei a la resta de clients no estigui afectat i les condicions de vol ho permetin, fent especial atenció al senyal de cinturons i a les instruccions de la tripulació.

Exercicis recomanables des del seient:

Exercicis recomanables des del seient:

Inclina suaument el cap cap a un costat. Continua així durant tres segons, expulsa tot l’aire dels pulmons. Torna a la posició neutral i repeteixi el mateix moviment cap a l'altre costat. Repeteix-ho tres vegades.

Estira els braços cap amunt i introdueix aire als pulmons. Mantén la posició durant tres segons. Col•loca els braços darrere del cap i treu fora l’aire. Repeteix-ho tres vegades.

Ajuntant bé els dits del peu i recolzant-te sobre els dits al terra aixeca el taló i continua en aquesta posició durant tres segons. Tot seguit recolza el taló al terra, obre els dits del peu i aixeca’l. Repeteix-ho tres vegades.

A més d’aquestes petites recomanacions no dubtis a preguntar al teu metge, que et pot aconsellar més àmpliament segons el teu cas en concret.

I recorda

  • Tots els nostres vols són "no fumador".
  • Evita l'alcohol i el cafè i beu aigua o sucs en abundància.
  • Porta el cinturó de seguretat cordat durant el vol.
  • Intenta realitzar els exercicis recomanats al teu seient.

Mira com s’aplica en vols operats per

  • British Airways
  • American Airlines
  • Finnair
Carregant...