• Inici
 • Abans de viatjar
 • Preparació del viatge
 • Menors que viatgin sols

Menors que viatgin sols

Poden viatjar sense acompanyant tenint en compte algunes condicions

Menores viajando solos

La persona responsable del menor l'ha de lliurar personalment a la companyia aèria i s'ha de quedar a l'aeroport fins que s'enlairi l'avió.
 

Servei d'acompanyament de menors: què és i com funciona

El teu fill ha de viatjar sol? No et preocupis. El nostre Servei d'acompanyament de menors en garanteix la seguretat i el benestar des del moment de la recollida a l'aeroport d'origen, durant el viatge i fins a la trobada a la destinació. Acompanyarem el menor en tot moment, ja sigui individualment o bé en un grup reduït amb altres nens.en garanteix la seguretat i el benestar des del moment de la recollida a l'aeroport d'origen, durant el viatge i fins a la trobada a la destinació. Acompanyarem el menor en tot moment, ja sigui individualment o bé en un grup reduït amb altres nens.

Si ha de fer alguna connexió entre vols del Grup Iberia a Madrid, ens en farem càrrec, ens ocuparem de qualsevol possible imprevist i te'n mantindrem al corrent en tot moment. Durant el temps d'espera de la connexió, el teu fill estarà atès a la nostra Sala de Menors, on podrà descansar i gaudir de jocs, pel·lícules infantils i connexió Wi-Fi gratuïta.

Consulta'n aquí la resta de detalls. Si vols contractar aquest servei, t'aconsellem reservar-lo amb antelació, ja que les places són limitades.

Qui pot utilitzar aquest servei?

Com es contracta el servei:

Pas a pas:

Compra del bitllet per al menor

Si vols comprar bitllets per a menors de 12 anys (sense complir), només ho pots fer a través de Serviberia, a l'aeroport o en qualsevol agència de viatges.

Realització i cost del servei

Si sol·licites aquest servei quan facis la reserva, l'import corresponent es cobrarà juntament amb l'emissió del bitllet. Si el contractes posteriorment com a servei addicional, tornarem a emetre el bitllet per ajustar la tarifa al nou servei.

Aquestes són les tarifes del nostre servei d'acompanyament de menors:


Cost dels serveis per a vols directes

Vols domèstics Illes Balears, Illes Canàries, Ceuta i Melilla Europa, Orient Mitjà i Nord de l'Àfrica Amèrica i Àsia
55€/65$/50£ 45€/55$/40£ 85€/100$/80£ 145€/170$/130£

Cost dels serveis per a vols amb trànsit (via Madrid).

Connexió de vols domèstics Connexió amb Balears, Canàries, Ceuta i Melilla Connexió Nacional /Europa,
Orient Mitjà i Nord de l'Àfrica
Connexió Nacional /Llarga distància
85€/100$/80£ 70€/85$/60£ 120€/145$/110£ 180€/210$/165£

Cal tenir en compte la fluctuació dels tipus de canvi de moneda en el moment de la contractació i recorda que es poden aplicar diversos càrrecs, taxes o impostos, d'acord amb la legislació de cada país.

Descàrrec de responsabilitat obligatori

És el document necessari per al menor que viatja sol, a l'anada i a la tornada. El pots emplenar i imprimir :Descàrrec responsabilitat menors . Si ho vols fer directament a l'aeroport, presenta-t'hi amb antelació suficient perquè hi hauràs de dedicar una estona.

Per a aquest document necessitaràs les dades següents:

IMPORTANT: la persona responsable del nen a la sortida del vol i la que el recull a la destinació final han de ser les que figuren al formulari i s'hauran d'identificar amb un document vàlid amb fotografia.

 • Nom de la persona responsable del menor en origen, domicili i telèfon de contacte (preferiblement mòbil perquè pugui rebre els nostres SMS d'informació).

 • Nom de la persona responsable del menor en destinació, domicili i telèfon de contacte.

Documentació necessària per als menors

Tots els passatgers majors de 14 anys han de portar DNI o passaport.

En vols nacionals, els menors de 14 no hi estan obligats, però si el porten serà més fàcil acreditar-se.

En vols internacionals (europeus i tercers països), com que no hi ha una normativa estàndard, tots els menors (vagin acompanyats o no i independentment de l'edat) han de presentar el seu propi DNI o passaport (amb autorització formalitzada en una dependència policial si viatgen sols), a més de complir els requeriments del país de destinació.

Per a més informació, consulta l'apartat Documentació necessària per a menors.

El viatge: presentació a l'aeroport

El dia del vol, presenta't amb el menor a qualsevol taulell de facturació de l'aeroport, aproximadament dues hores i mitja abans de la sortida del vol. Allà verificarem tota la documentació i facturarem. L'opció de facturar des del mòbil no està disponible per als nens que viatgen sols.

Un cop s'hagi facturat, t'indicarem l'hora i el lloc on us heu de presentar i lliurarem al menor una bossa portadocuments perquè hi tingui tota la documentació i la porti visible en tot moment fins a arribar a la destinació: bitllet, passaport, descàrrec de responsabilitat, etc.

Quan us presenteu al lloc indicat, acompanyarem el menor fins a l'avió, on el rebrà la tripulació.

 • Acompanyament fins a la porta d'embarcament

  En alguns aeroports nacionals pots acompanyar el teu fill fins a la porta d'embarcament. Al taulell de facturació d'Iberia del teu aeroport pots consultar si aquest servei està disponible.

  Com a acompanyant, hauràs de portar el teu passaport o DNI en vigor. A més, per als vols amb destinació internacional, hauràs de tenir en compte les autoritzacions i els visats de sortida i entrada al país.

 • Sortides des de l'aeroport de Madrid

  A l'aeroport de Madrid, et recomanem que et presentis dues hores i mitja abans de la sortida del vol. Per facturar, adreça't al punt d' Atenció al Client situat al costat del taulell de facturació 850, on t'atendran els nostres agents.

  Els temps de referència són:

  • 60 minuts per a vols amb sortida des de la T4 (destinacions nacionals i Schengen. Zones H, J, K i M).

  • 90 minuts per a vols amb sortida des de la T4S (destinacions No Schengen i intercontinentals. Zona S, connectada per tren amb l’edifici principal).

  • 150 minutos Si encara has d'emplenar el Descàrrec de responsabilitat obligatori.

 • Sortides des de l'aeroport de Londres-Heathrow

  T'hauràs de presentar 2 hores abans de la sortida del vol a la zona d'Atenció Especial de la zona H (Terminal 5 > Sortides) on et demanaran la documentació: Descàrrec de responsabilitat obligatori emplenat i signat, còpia del bitllet, comprovant de pagament del servei i DNI o passaport.

 • Sortides des de Ginebra

  Els menors que viatgin sols des de Ginebra han d'anar acompanyats fins a la porta d'embarcament per la persona que n'està al càrrec, que prèviament haurà de passar pels taulells i sol·licitar una targeta d'embarcament d'acompanyant. A més, s'haurà d'esperar fins que l'avió s'enlairi.

  Per a la resta d'aeroports de la xarxa, et recomanem que vagis a l'aeroport amb una antelació a la sortida del vol d'entre 60 i 150 minuts en funció de la destinació (afegint-hi 30 minuts més si no portes emplenat el Descàrrec de responsabilitat obligatori).

  Com a acompanyant del nen, t'hauràs de quedar a l'aeroport i estar localitzable per telèfon fins a l'enlairament.

Viatge a bord

El teu fill és la nostra prioritat. Embarcarà amb preferència a l'avió i anirà convenientment assegut a la zona propera a la tripulació auxiliar per poder-li dedicar tota l'atenció necessària durant el vol.

Als vols de llarga durada, podrà gaudir del nostre sistema d' entretenimients a bord , que inclou pel·lícules, dibuixos animats i programes d'àudio adaptats. La tripulació li activarà el control parental a la pantalla perquè gaudeixi dels continguts adequats a la seva edat.

De la mateixa manera, als vols intercontinentals, podem servir-li el menú infantil fins a l'edat de 12 anys. En aquest cas, recorda sol·licitar-ho en fer la reserva o fins a 24 hores abans del viatge.

Et recomanem que indiquis al teu fill, especialment si és adolescent, que no canviï de seient durant el vol i que en arribar s'esperi assegut fins que el personal el vagi a buscar.

El viatge: arribada a la destinació

A l'arribada, el menor desembarcarà en últim lloc. Un membre del nostre personal l'acompanyarà i el lliurarà a la persona autoritzada a recollir-lo, la qual haurà de presentar un document d'identitat vàlid i amb fotografia. Un cop verificades les dades, haurà de signar el formulari de consentiment amb el qual accepta la custòdia del menor.

Si el menor té equipatge facturat, en gestionarem la retirada a la cinta d'arribada.

Si el menor fa connexió a Madrid, el nostre personal el recollirà i l'acompanyarà fins a la Sala de Menors, on estarà atès i acompanyat fins a l'hora d'embarcament del vol següent. on estarà atès i acompanyat fins a l'hora d'embarcament del vol següent.

Si el vol es retarda o es cancel·la, ho comunicarem immediatament a les persones que consten al Descàrrec de responsabilitat obligatori. Durant aquest temps, el menor rebrà assistència prioritària i estarà supervisat en tot moment.

servei nens

Nens de 5 a 11 anys

L'has de contractar si el teu fill viatja sol o si viatja amb tu en una cabina diferent de la teva. Es considera que el menor viatja sol si no va acompanyat d'una persona major de 16 anys.

Aquest servei s'ofereix en vols operats per Iberia, Iberia Express i Iberia Regional Air Nostrum. Tots els menors de 14 anys que viatgin en vols de British Airways i els menors de 12 anys en vols operats per Iberia per a LEVEL han d'anar sempre acompanyats d'una persona més gran de 16 anys. En els vols d'American Airlines els menors de 15 anys han d'anar sempre acompanyats d'adults que hagin complert els 18 anys d'edat.

Altres línies aèries poden tenir normes, límits d'edat i tarifes diferents, de manera que et recomanem que ho consultis abans de fer la reserva.

servei nens

Joves de 12 a 17 anys

Tot i que en aquesta edat nosaltres ja no el considerem menor (i, per tant, no seria obligatori), si el teu fill ha de viatjar sol disposes d'un servei d'acompanyament des de la sortida fins a l'arribada del vol, incloent-hi els trànsits quan hi hagi connexions. Per a les sortides des d'Itàlia és imprescindible contractar el servei d'acompanyament per a menors de 14 anys. Trobaràs tota la informació a l'apartat Documentació i casos especials.

Aquest servei s'ofereix en vols operats per Iberia, Iberia Express i Iberia Regional Air Nostrum. Iberia no accepta reserves ni emissions de bitllets per a menors sense acompanyar que sol·licitin aquest servei quan intervinguin en el transport altres companyies, incloent-hi els vols de codi compartit.

Tots els menors de 14 anys que viatgin en vols de British Airways i els menors de 12 anys en vols operats per Iberia per a LEVEL han d'anar sempre acompanyats d'una persona més gran de 16 anys. En els vols d'American Airlines els menors de 15 anys han d'anar sempre acompanyats d'adults que hagin complert els 18 anys d'edat.

La tarifa que s'aplica al bitllet és la mateixa que la d'un adult.

Informació Addicional

Documentació necessària per als menors

Tots els passatgers majors de 14 anys han de portar DNI o passaport.

En vols nacionals, els menors de 14 no hi estan obligats, però si el porten serà més fàcil acreditar-se.

En vols internacionals (europeus i tercers països), com que no hi ha una normativa estàndard, tots els menors (vagin acompanyats o no i independentment de l'edat) han de presentar el seu propi DNI o passaport (amb autorització formalitzada en una dependència policial si viatgen sols), a més de complir els requeriments del país de destinació.

Per a més informació, consulta l'apartat Documentació necessària per a menors.

Pont Aeri

Per accedir des del web a la sol·licitud del servei d'acompanyament de menors, el menor haurà de viatjar en un vol amb reserva amb origen i destinació Madrid/Barcelona. Si prefereixes que viatgi en el Pont Aeri, cal que facis els tràmits a les nostres oficines de l'aeroport, directament en el moment de volar. Et recomanem que portis ja emplenat el Descargo de Responsabilidad Obligatorio per agilitzar els tràmits.

Adults i menors que viatgen en cabines diferents

Es considera que el nen viatja sol si, entre els 5 i 11 anys, vola en una cabina diferent de la teva i sense la companyia d'una persona major de 16 anys. En aquest cas, has de sol·licitar el servei d'acompanyament de menors i emetre el Descàrrec de responsabilitat obligatori.

Vols dins dels EUA

Dins del territori dels Estats Units es consideren menors fins als 14 anys d'edat i és obligatori volar amb un servei d'acompanyament.

Tornada de menors d'escoles fora del territori espanyol

Si el teu fill estudia a l'estranger, quan hagi de tornar et recomanem que li facis arribar, personalment o a través de l'escola, el Descargo de Responsabilidad Obligatorio ja emplenat, de manera que l'escola només l'hagi de signar i segellar.

Si el menor es presenta a l'aeroport (especialment en vols amb origen a Londres o Boston) sense la documentació degudament emplenada, Iberia es reserva el dret de denegar-li l'accés al vol.

Vols a Mèxic o des de Mèxic

Tots els menors que viatgin sols o acompanyats per una tercera persona, que no sigui algun dels progenitors o tutor legal, han de presentar un document signat davant d'un notari o autoritat pertinent pels dos pares o per qui tingui la pàtria potestat o tutela, en què consti que li permeten sortir del territori nacional.

Quan es tracti d’un document atorgat a l’estranger, haurà de ser legalitzat o tenir la postil•la segons escaigui, amb la traducció corresponent (si es tracta d’un idioma diferent de l’espanyol).

En el cas concret d’Espanya, la Policia disposa d’un document d’autorització per a aquests casos.

Menors no acompanyats amb sortida des d'Itàlia

Les autoritats italianes exigeixen que tots els menors de 14 anys viatgin sempre acompanyats d'una persona major d'edat. A més, els menors de 14 anys acompanyats (UMNR) i amb nacionalitat italiana han de portar al damunt el passaport i una declaració jurada dels pares o tutors legals.

Aquest document ha d'estar signat pels pares o tutors legals, autentificat per la policia (Questura) i ha d'incloure el nom de la línia aèria a la qual es confia el menor.

Dubtes més comuns sobre els menors que viatgen sols

Intentem resoldre els teus dubtes a través de les nostres preguntes més freqüents sobre menors.

I recorda

 • Hi ha una regulació especial per a menors.
 • Bressols per a nadons en vols intercontinentals.
 • Tarifes adaptades.
 • Si voles amb dos menors no t’oblidis de dur una cadireta de cotxe homologada.
 • Informa’t de la documentació necessària per viatjar amb menors.

Mira com s'aplica en vols operats per

 • British Airways
 • American Airlines
 • Finnair

Potser t’interessa també

Recomenacions

La base d’una bona planificació del viatge del menor, des de la facturació fins a l’arribada a destinació.

Documentació menors

Tots els requisits que has de complir quan viatges amb nens i nadons segons la seva edat, la mida i el nombre

Més informació

Nens i nadons

Tota la normativa i regulació per viatjar amb nadons menors de 8 mesos i nens de fins a 11 anys ja complerts

Més informació

Carregant...