• Inici
  • Del teu interès
  • La teva seguretat és el més important

Recomanacions de seguretat

La teva seguretat és el més important

Et recomanem que prenguis algunes precaucions abans de facilitar informació a través de la xarxa. Has d'assegurar-te que proporciones les dades d'una manera segura. Fes una ullada als nostres consells i assegura't que utilitzes iberia.com sense posar en perill la seguretat de les teves dades.

Contrasenyes o passwords

Pensa en les contrasenyes com si fossin claus. No facis servir la mateixa contrasenya per a diversos comptes o serveis, ja que en cas de robatori podrien accedir a tots els teus comptes.

Intenta crear una contrasenya "forta" (difícil de desxifrar) combinant l'ús de lletres majúscules i minúscules, números i caràcters especials (si està permès). Com més llarga sigui la contrasenya, molt millor.

Evita l'ús d'informació personal, paraules del diccionari i números consecutius.

Phishing

 

Iberia no enviarà mai per correu electrònic cap sol·licitud en la qual se't demanin les teves dades personals o les teves claus d'accés.

El "phishing" és un frau comú a Internet que consisteix en l'enviament de missatges de correu electrònic que simulen ser d'empreses importants, com ara bancs, entitats financeres, negocis en els quals s'efectuen pagaments i compres en línia, etc. Aquests missatges ofereixen suposades promocions o beneficis en nom d'una empresa, per tal de cometre delictes com la suplantació d'identitat i l'extracció de diners, entre d'altres, i inclouen un enllaç que dirigeix l'usuari a un lloc web que en teoria és conegut, però que en realitat és una còpia de l'original. L'objectiu és l'obtenció d'informació confidencial de l'usuari (claus d'accés, dades de la targeta de crèdit…), de manera que quan l'usuari introdueix les dades a la pàgina web falsa, es copien a un fitxer o base de dades que, més endavant, l'atacant utilitzarà a la pàgina web real de l'empresa.

Per evitar aquest frau, et recomanem que:

  • Verifiquis la font d'informació. No contestis automàticament cap missatge de correu electrònic que et sol·liciti informació personal o financera.

  • No facis clic als enllaços adjuntats al correu, ja que de manera oculta et podrien dirigir a una pàgina web fraudulenta. Tecleja directament l'adreça web al teu navegador o fes servir els marcadors/preferits si vols anar més ràpid.

  • Comprovis que la pàgina web a la qual has entrat sigui una adreça segura. Per fer-ho, mira si comença amb https:// i que, a la barra d'estat del navegador, hi aparegui un petit cadenat tancat.

  • Has de tenir en compte que els proveïdors de serveis seriosos no envien missatges amb l'encapçalament "Benvolgut client", sense cap mena de personalització (el procediment normal és que demostrin que realment saben qui ets). Tampoc et deixis enganyar pel fet que el missatge inclogui números de referència sense significat que no es puguin verificar.

  • Tampoc t'oblidis d'aplicar algunes precaucions elementals, com ara passar el cursor pels enllaços per veure l'enllaç de veritat.

Si reps una comunicació que et generi alguna sospita relativa a alguna reserva que no has fet, o bé que contingui un localitzador que no coincideix amb el que en el seu moment et vam facilitar durant el procés de compra, o qualsevol altre missatge que a priori et sembli sospitós, elimina-la i, si vols, posa't en contacte amb el Centre d'Atenció Iberia Plus per aclarir qualsevol dubte o consulta.

Si has rebut un missatge de correu d'aquestes característiques i has introduït les teves credencials en una pàgina fraudulenta, et recomanem que modifiquis immediatament la contrasenya d'accés al compte d'Iberia des d'Iberia.com i també la de tots aquells serveis en què utilitzis la mateixa contrasenya. En aquest sentit, et tornem a recomanar que facis servir diverses claus d'accés per a diferents serveis.

Compra

Centra la teva atenció en l'adreça URL de la pàgina web. Hi ha pàgines web fraudulentes que semblen totalment reals. Fixa't-hi bé!

Per fer pagaments online, fes servir només connexions segures (https: // …). Assegura't que es visualitzi el cadenat verd en el moment de proporcionar les dades personals o de pagament.

Els pagaments online de qualsevol tipus s'haurien de realitzar de manera exclusiva a través de pàgines encriptades. Segons la signatura, el certificat d'encriptació també inclou un control per saber si la pàgina web és real. Un dels consells és afegir https en comptes d'http a la línia de l'adreça web, un altre és la icona del cadenat, que a més ha d'aparèixer de color verd.

A iberia.com, totes les dades que ens facilitis passaran per pàgines amb https.

Protecció de seguretat del PC

Assegura't de tenir instal·lat un programa de protecció antivirus i que estigui actualitzat. La situació ideal és que, a més de protegir contra els virus, el programa compti també amb protecció contra malware (programari maliciós). Cada vegada hi ha més antivirus que per defecte incorporen ambdós modes de protecció, però és molt recomanable que ens assegurem que realment sigui així.

Mantén el programari del sistema operatiu actualitzat i al dia, ja que les actualitzacions inclouen proteccions contra les últimes amenaces de seguretat.

Protegeix el teu ordinador amb una contrasenya que sigui secreta.

Et recomanem que, a més, instal·lis un tallafoc personal al teu ordinador.

"Scams" o estafes

Si et sembla massa bo per ser veritat, probablement es tracti d'una estafa.

Les estafes es presenten de moltes maneres, ja sigui a través de mitjans socials, correus electrònics, trucades telefòniques, etc.

Sospita si t'ofereixen una oferta, un servei o un premi, especialment si s'ha d'efectuar un pagament o proporcionar dades personals.

Sovint, les ofertes només estan disponibles durant períodes de temps limitats o fins i tot només en aquell instant concret, la qual cosa obliga a prendre una decisió immediata.

Hotspots Wi-Fi (Punts d'accés Wi-Fi)

Els punts d'accés Wi-Fi als llocs públics poden ser molt útils però moltes vegades no són segurs.

Molts punts d'accés no encripten la informació enviada a través de la xarxa Wi-Fi i, per aquest motiu, pot ser interceptada per una altra persona.

No iniciïs mai una sessió a llocs que no et semblin legítims. Assegura't sempre que el lloc estigui totalment encriptat. Accedeix sempre a xarxes que tinguin un cadenat.

Quan hagis acabat d'utilitzar una connexió, no t'oblidis de tancar la sessió i de desconnectar-te de la xarxa Wi-Fi.

Dispositius mòbils

Els dispositius mòbils són essencialment petits ordinadors.

Instal·la un programari antivirus per protegir-te del "malware" (programari maliciós)

Protegeix el teu mòbil amb una contrasenya o PIN

Mantén les teves aplicacions actualitzades i al dia

Si et roben el dispositiu, a través de l'operador pots invalidar-lo si disposes del codi IMEI. Desa aquesta informació en un lloc segur per si n'has de fer ús.

El codi IMEI és un número únic de 15 o 17 xifres que permet identificar de manera unívoca qualsevol terminal mòbil associat a una xarxa GSM o UMTS i que no canvia mai durant la vida útil del telèfon. Entre altres accions, permet bloquejar els terminals mòbils en cas de robatori deixant-los inservibles. Per tant, simplement haurem de notificar l'IMEI del mòbil en l'escrit de denúncia que es presenti a les autoritats per tal que l'operadora de telefonia procedeixi a bloquejar-lo.

Aquest codi d'identificació normalment està imprès en una etiqueta a la part inferior de la bateria dels mòbils, però també es pot obtenir introduint al telèfon la combinació *#06#, que permetrà visualitzar l'IMEI des del terminal.

Privadesa i identitat

Tracta les teves dades personals com si fossin diners en efectiu.

No donis informació personal a cap "persona" i, si ho has de fer, assegura't d'haver llegir les condicions legals de la pàgina web on introduiràs les teves dades, per saber exactament l'ús que en faran i qui hi podrà accedir.

Facilita la teva informació únicament a través de llocs web encriptats (busca "https" al principi de l'adreça web) i de confiança.

Carregant...