Saltar a contingut

MenorsTens dubtes?

Quina documentació necessita un menor per viatjar?


Comprova tots els requisits que has de complir quan viatges amb nens i nadons tenint en compte l’edat i la destinació

Tots els passatgers més grans de 14 anys han de portar DNI o passaport.

Els menors de 14 no hi estan obligats pels vols domèstics però si el porten, eviten haver-se d’acreditar d’una altra manera.

Menors que viatgen amb els pares

Vols nacionals


Si viatges amb fills menors de 14 anys sense DNI ni passaport, et poden demanar el llibre de família.


Vols internacionals (europeus i tercers països)


Tots els menors han de presentar el seu propi document DNI o passaport, a més de complir els requeriments del país de destinació.

Si la persona que acompanya el menor no és cap dels pares o si viatja sol

Vols nacionals


Per als menors de 14 anys sense DNI ni passaport, les autoritats poden demanar algun d’aquests documents:

 • Acreditació notarial amb les dades personals del menor juntament amb la seva fotografia i que inclogui l’autorització del pare, la mare o tutor per viatjar.
 • Autorització formalitzada en alguna dependència policial: mitjançant compareixença personal del pare, la mare o tutor, a nom de la persona a qui s’encarregui la custòdia del menor durant el viatge, i que serà confrontada en tot moment amb el DNI o passaport d’aquesta esta persona.

Si has contractat el nostre servei especial d'acompanyament de menors, hauràs d'emplenar el Descàrrec de responsabilitat obligatori i lliurar-lo a l'aeroport juntament amb la documentació per confrontar-la. En vols nacionals, el menor no necessitarà DNI ni passaport, sempre que encara no hagi complert els 14 anys. (veure la situació excepcional del Pont aeri a "Casos particulars")


Vols internacionals (europeus i tercers països)


Tots els menors han de presentar el seu propi document DNI o passaport, a més de complir els requeriments del país on viatgin.
En el cas de viatjar sols i no tenir passaport, el DNI ha d'anar acompanyat d'una autorització dels pares o tutors formalitzada en alguna dependència policial.
A partir de l'1 de setembre de 2019: les autoritats espanyoles requeriran a tots els menors de nacionalitat espanyola que viatgin sols o acompanyats de terceres persones que no siguin qualsevol dels seus progenitors o tutors un permís de viatge formalitzat en alguna de les dependències següents: Policia, Guàrdia Civil, notaries i alcaldies, mitjançant compareixença de pares o tutors legals.
En el cas dels menors estrangers residents a Espanya, els seus representants legals hauran d'acudir a les seves autoritats consulars per emplenar la documentació necessària segons la seva legislació nacional.

Si has contractat el nostre servei especial d'acompanyament de menors, hauràs d'emplenar, a més, el Descàrrec de responsabilitat obligatori i lliurar-lo a l'aeroport juntament amb la documentació per confrontar-la.

Casos particulars

Pont Aeri

Per comprar bitllets de pont aeri, cal presentar un document identificatiu com ara un DNI o un passaport. En cas que el menor vagi acompanyat dels seus pares, s'admetrà el DNI dels pares per vincular-lo al bitllet del menor.


Identificació en vols internacionals

En vols internacionals (europeus i tercers països), com que no hi ha una normativa estandarditzada, tots els menors (vagin acompanyats o no i independentment de l’edat) han de presentar el seu propi document, DNI o passaport, a més de complir els requeriments del país al qual vagin.
Si viatgen sols i no tenen passaport, el DNI ha d'anar acompanyat d'una autorització dels pares o tutors formalitzada en alguna dependència policial.


Sortides d'aeroports espanyols

Es permet l’entrada fins a les zones d’embarcament als tutors o familiars dels menors de 12 anys que volen no acompanyats. Per fer-ho, un cop contractat el nostre servei, cal sol•licitar una targeta d’acompanyant al taulell de facturació d’Iberia. Només es permetrà l’accés per acompanyar el menor fins a la porta d’embarcament corresponent per al dia i l’hora del vol. L’adult acompanyant ha de portar el seu passaport o DNI en vigor per poder accedir pel control de duanes amb el menor.


Vols a Mèxic

Tots els menors que viatgin a Mèxic o des de Mèxic sols o acompanyats per una tercera persona, que no sigui algun dels progenitors o tutor legal, han de presentar un document signat pels dos pares o per qui tingui la pàtria potestat o tutela, davant un notari o autoritat pertinent, en què consti que li permeten sortir del territori nacional. Quan es tracti d’un document atorgat a l’estranger, ha de ser legalitzat o postil•lat segons escaigui, amb la traducció (si es tracta d’un idioma diferent del castellà). En el cas concret d’Espanya, la Policia disposa d’un document d’autorització per a aquests casos.


Menors no acompanyats amb sortida des d'Itàlia

Tots els menors de 14 anys no acompanyats (UMNR) de nacionalitat italiana que viatgin fora d'Itàlia, han de portar, a més del passaport, un document que confirmi que tenen permís per viatjar com a menors no acompanyats. Aquest document ha d'estar signat pels pares o tutors legals, autentificat per la policia (Questura) i ha d'incloure el nom de la línia aèria a la qual es confia el menor.


Menors que viatgen a/des de Sud-àfrica o amb escala a Sud-àfrica

Per viatjar amb origen/destinació a Sud-àfrica, tots els nens han de portar diversos documents independentment de si viatgen amb els progenitors, amb un acompanyant adult o sols.
Consulta amb l'ambaixada de Sud-àfrica per assegurar-te de que disposes de la documentació correcta quan el teu fill/a vagi a viatjar.

www.exteriores.gob.es


Vols dins dels EUA

Dins del territori nord-americà es consideren menors fins als 15 anys d'edat i és obligatori volar amb un servei d'acompanyament.

Tornar a dalt

Puc viatjar amb dos nadons?


La normativa sobre seguretat en vol exigeix que si un passatger adult vol viatjar amb 2 nadons, ha de dur una cadireta de cotxe homologada on viatjarà un dels nadons, i que es col·locarà al seient contigu al del passatger adult.
L'altre nadó anirà als braços del passatger adult amb el cinturó addicional que la tripulació li facilitarà tal com s’ha fet fins ara.

La tarifa que s’aplicarà al nadó que ocupa seient en la cadireta serà la mateixa que la d'un nen d'entre 2 i 12 anys.

Tornar a dalt

Què s'entén per menor?


Considerem menor la persona que no té fets els divuit anys d'edat en la data del vol.

A efectes de tarifes, s'apliquen depenent de la franja d'edat del passatger:

 • De 0 a 2 anys sense complir abans de finalitzar el viatge (INF) : paguen entre el 30% i el 10% del preu de la tarifa de l'adult que els acompanya i no ocupen seient. Tenen la mateixa franquícia que un adult i, addicionalment, poden portar una cadireta/cotxet de passeig plegable o una cadireta pel cotxe.
 • De 2 a 12 anys (CHD) : paguen el 50% de la tarifa en vols domèstics amb tarifa completa (és a dir, sense restriccions). En les reduïdes, s'aplica un percentatge que dependrà de la tarifa triada.
  En vols internacionals aquest percentatge varia depenent de la destinació i de la tarifa aplicada. En algunes ofertes especials no s’aplicarà aquest descompte. Ocupen una plaça de seient al vol i tenen la mateixa franquícia que el passatger adult que els acompanya.
  Perquè puguin viatjar sols, has de contractar sempre el servei d'acompanyament.
 • A partir dels 12 anys (ADT) : els apliquen la tarifa d'adult i, tot i que poden viatjar sols amb nosaltres, t'oferim el servei d'acompanyament.

Tornar a dalt

Quins requeriments necessita un menor per poder viatjar sol?


Ateses les característiques especials d'aquests passatgers, i per motius de seguretat, poden viatjar sense acompanyant sempre que compleixin els requeriments següents:

 • Tenir entre 5 i 11 anys complerts.
  Aquest servei és obligatori per als nens d'aquestes edats que viatgin sols.
 • A partir dels 12 anys per a nosaltres és adult i pot viatjar sol (en altres companyies aquests requeriments poden variar). Si ets pare o tutor pots sol·licitar el mateix servei que l'ofert per a nens de 5 a 11 anys.
 • Nom del tutor responsable del menor en origen, domicili i telèfon de contacte. El número de telèfon que ens proporciones en aquest apartat ha de pertànyer a un mòbil si vols rebre els nostres missatges d'informació (SMS).
 • Nom de la persona responsable del menor en la destinació, domicili i telèfon de contacte.
 • Passaport o visat si es requereixen al lloc de destinació.

Amb això, a més de permetre'ns la determinació de la identitat de la persona encarregada de la seva recepció, ens permetrà comunicar-nos amb ella si fos necessari.
Els menors són atesos des de la recepció en facturació fins al lliurament del nen a l'aeroport de destinació, incloent l'acompanyament en trànsit en cas de transbordaments.

Guanya temps imprimint el formulari del servei d'acompanyament i ens el podràs entregar ja emplenat a l'aeroport: Descàrrec de responsabilitat obligatori.

Cost del servei per trajecte

Vols domèstics (sense les Canàries) Europa,les Canàries, l’Orient Mitjà i Nord d'Àfrica Llarg recorregut
45€/55$/40£ 70€/85$/65£ 120€/145$/110£

Cost del servei per a vols amb trànsit

Amb connexió Nacional (sense les Canàries) Amb connexió a/des de
Canàries/Europa, Orient Mitjà i Nord d'Àfrica
Amb connexió a/des de
Llarg recorregut
70€/85$/65£ 100€/120$/90£ 150€/180$/135£

El servei es pot sol•licitar en fer la reserva i es cobrarà amb l'emissió del bitllet, tret que se sol•liciti posteriorment com a servei addicional. En aquest últim cas el bitllet serà reemès per ajustar la tarifa al servei sol•licitat.
Has de tenir en compte la fluctuació dels tipus de canvi en el moment de la contractació.
Es poden aplicar diversos càrrecs, taxes o impostos, d’acord amb la legislació de cada país.

De manera addicional, cal que tinguis present les recomanacions següents:

 • Reserva amb una antelació de més de 24 hores a l'inici del viatge.
 • Accedeix a l'aeroport amb antelació suficient, amb objecte d'emplenar amb temps la documentació necessària.
 • Lliure al nen una còpia addicional dels números de telèfon de contacte, tant de l'origen com de la destinació.
 • No abandonis les instal·lacions de l'aeroport de sortida fins que no tinguis la confirmació que el vol ja s'ha enlairat.

Per últim, recorda que, a efectes de transport aeri, només els passatgers que hagin complert els 16 anys seran considerats adults per acompanyar un menor.

Iberia no acceptarà reserves ni emissions de bitllets per a menors sense acompanyant (UM's) quan en el transport hi intervinguin altres companyies, inclosos els vols de codi compartit (IB26XXX, IB5XXX i B7XXX).

Més informació

Tornar a dalt

Com puc transportar el meu nadó?


Quan viatgis amb el teu nadó o nen i et calgui dur el cotxet, tens dues opcions:

 • Restar amb el carret fins al moment d'entrada a l'avió.
  Si el duus fins a la porta de l’avió, el podràs transportar a la cabina quan la disponibilitat d'espai del vol ho permeti. En cas contrari, el personal de vol el retirarà i el dipositarà a la bodega i te’l lliuraran a la porta de l'avió en arribar a la destinació.
  NO es garanteix aquest servei en tota la xarxa d'aeroports del Grup Iberia. Hi ha destinacions que, per normativa, prohibeixen l'ús dels cotxets propis a l'aeroport, per la qual cosa en aquests trajectes els cotxets es lliuraran a la cinta de recollida d'equipatges d'arribades. En el cas dels viatges en connexió, es facturaran sempre a la destinació final.
 • Facturar el carret amb la resta de l'equipatge de forma gratuïta.
  Si el factures com a equipatge en bodega, l'hauràs de recollir amb la resta d'equipatge a les cintes corresponents de les sales d'arribada.

Iberia, conscient del que suposa viatjar amb un nen petit, concedeix la mateixa franquicia de l'adult amb el que viatgin, més una cadira/carret de passeig plegable o una una cadireta pel cotxe.
A més, pots portar una bossa amb el seu menjar, beguda i articles que calguin per al vol.

Per fer més còmode el viatge del teu nadó, en vols intercontinentals i per a nadons de fins a 8 mesos i 11kg. màxim de pes, Iberia posa a la teva disposició un nombre determinat de bressols-confort.

Aquests bressols, així com els seients per als adults que acompanyen el nadó, no es poden reservar online..

Caldrà que sol•licitis la reserva del bressol a través de la Central de Reserves d'Iberia al teu país, on també t'informaran de la possibilitat de reserva de seient anticipat per a tu, a la zona destinada al bressol.

Depenent de la classe en la que viatges, la reserva anticipada de seient tindrà un cost addicional.

Tornar a dalt

Des de quin moment un recent nascut i la seva mare poden viatjar amb Iberia?


Iberia et permet viatjar des de qualsevol moment, però recomana que no volis amb el teu nadó fins a 7 dies després de donar a llum.

Recorda que els nadons poden patir dolor pels canvis de pressió de la cabina i que se'ls ha d'hidratar constantment.

Tornar a dalt

Es pot viatjar amb un menor en cabines diferents (business / turista)?


Sí que pots, però has de tenir en compte algunes consideracions:

 • El menor ha de tenir 5 o més anys.
 • Per seguretat aèria serà tractat com a “menor sense acompanyar, UM (de 5 a 12 anys)”, és a dir, has de sol•licitar el servei d'acompanyament de menors. Et recordem que hi ha un nombre limitat de places per als UM a bord, i pot passar que el dia del vol no quedin places lliures a l'avió i, concretament, a la cabina que tu vols.
  Per aquest motiu, et recomanem reservar amb antelació. Més informació
 • Com que és un cas especial, tot i que per a Iberia serà un passatger UM a bord i serem responsables del transport, la responsabilitat de la seva salut, benestar i conducta en tot moment serà teva.
 • Encara que viatgin en la cabina de turista, podran accedir com a únics acompanyants a la Sala VIP, si tu ets Client Iberia Plus Or o Platí.

Si l'infant té 12 anys o més, no necessita cap procediment especial. Pots fer la reserva de manera individual i triar la cabina que vulguis.

Tornar a dalt

Pregunta'ns-ho