Passatgers amb necessitats especials

Resol qualsevol dubte que tinguis si necessites alguna ajuda especial per volar: viatjar enguixat, portar la teva cadira de rodes o el gos de servei, o transportar un CPAP o un equip de diàlisi.

Com puc sol·licitar un servei per a passatgers amb necessitats especials?

Es considera viatger amb necessitats especials qualsevol persona que pateixi alguna malaltia recent o crònica, que estigui embarassada o hagi acabat de ser mare, o que necessiti alguna ajuda a l'hora de viatjar (cadires de rodes, subministrament d'oxigen, gos guia, etc.).

La normativa general recomana a aquelles persones que pateixin malalties com les següents que consultin el metge abans de viatjar:

 • Problemes cardiovasculars

 • Problemes respiratoris crònics

 • Anèmia severa

 • Diabetis inestable o càncer

 • Que prenguin medicació immunosupressiva

I, en general, qui, per qualsevol causa, posi en dubte el seu estat per viatjar. En alguns casos s'haurà de tractar com a cas mèdic i caldrà l'autorització del nostre Servei Mèdic per poder viatjar:

 • Necessitat de subministrament d'oxigen.

 • Ús d'una incubadora autònoma per a nens prematurs.

 • Incapacitat per comprendre instruccions i seguir-les.

 • Malalts aguts, crònics o convalescents d'operacions quirúrgiques per als quals, pel seu estat en el moment del vol, el transport pugui ser causa d'agreujament o mort.

Es consideren passatgers amb mobilitat reduïda (PMR) aquells que pateixin qualsevol discapacitat física (sensorial o locomotriu), deteriorament de les facultats intel·lectuals, edat avançada, o qualsevol altra causa de discapacitat i que, en utilitzar un mitjà de transport, requereixin atenció especial i una adaptació específica dels serveis disponibles per a tots els passatgers.

En col·laboració amb els gestors aeroportuaris de cada país, a Iberia revisem els processos per facilitar els teus desplaçaments i oferir-te el viatge segur i còmode que mereixes per llei. Planifica el viatge amb temps i tingues en compte totes les teves necessitats. Pots obtenir més informació sobre els serveis especials que necessitis a través del nostre formulari.

Per poder-te garantir que tot estigui a punt quan arribis, et recomanem que sol·licitis l'assistència especial almenys 48 h abans de la sortida del vol.
Consulta altres detalls sobre normativa, transport de cadires de rodes, gossos d'assistència i serveis especials a l'aeroport o a bord.

Puc portar un concentrador d'oxigen, CPAP, dispositiu respiratori per a l'apnea o similar? I un equip de diàlisi?

Els CPAP (concentradors d'oxigen) i dispositius respiratoris semblants estan permesos a bord. Per evitar problemes durant el vol o als controls de seguretat, l'equip haurà d'estar retolat amb una etiqueta que indiqui que el seu ús en aeronaus està acceptat per la FAA, o bé haurà d'estar acompanyat de la documentació que ho acrediti.

Aquests aparells funcionen amb bateries i no poden fer servir la presa elèctrica dels avions. Si has de portar bateries addicionals, les has de transportar a l'equipatge de mà i embalar-les i protegir-les individualment per evitar qualsevol dany o curtcircuit accidental durant el transport.
Per motius de seguretat, és possible que aquests dispositius s'hagin de desconnectar durant el viatge, per la qual cosa només s'acceptaran quan la seva desconnexió no interfereixi en la salut de la persona malalta. Si no supera els 50 kg de pes, l'equip de diàlisi pot viatjar sense cost i sense formar part de la franquícia permesa al bitllet; també les provisions de medicaments necessàries per a les dosis de diàlisi de dos dies.

L'acceptació a l'embarcament tampoc no requereix autorització, sempre que no sigui necessari fer-lo servir durant el vol. En cas contrari, contacta mitjançant el nostre formulari per sol·licitar una autorització mèdica.
Et recomanem embalar-lo correctament per evitar danys a l'equip en manipular-lo.

Cadires de rodes i mitjans auxiliars de mobilitat

Els passatgers amb mobilitat reduïda podran transportar sense cap càrrec addicional dos equips de mobilitat (cadires de rodes, caminadors o altres aparells ortopèdics).

 • Si les cadires elèctriques s'accionen per bateries seques, cal que els borns estiguin aïllats i que l'acumulador estigui desconnectat i subjecte a la cadira. Si s'accionen per bateries líquides, s'hauran de poder carregar, estibar, refermar i descarregar sempre en posició vertical, amb l'acumulador desconnectat i refermat a la cadira i amb els borns aïllats.

 • Les cadires de rodes accionades mecànicament tenen la consideració d'articles personals del passatger i, per tant, no estan subjectes a càrrecs d'excés d'equipatge.

A través del nostre formulari podràs rebre tota la informació sobre els serveis especials que necessitis.
Per poder-te garantir que tot estigui a punt quan arribis, et recomanem que sol·licitis l'assistència especial almenys 48 hores abans de la sortida del vol.

Com puc viatjar amb un gos d'assistència?

Un gos d'assistència es defineix com un gos que ha estat ensinistrat individualment per acomplir tasques en benefici d'una persona amb alguna discapacitat física, sensorial, psíquica o intel·lectual.
Pots anar acompanyat d'un gos ensinistrat com a animal de servei a bord de qualsevol dels nostres vols gratuïtament i estàs autoritzat a dur-ne fins a un màxim de dos en els vols que tinguin origen o destinació als EUA.
Els requisits d'acceptació pel que fa a la documentació del gos (vacunes, descàrrec de responsabilitat, etc.) són els mateixos que per a la resta d'animals domèstics.

No es cobrarà a les persones amb mobilitat reduïda pel transport d'objectes bàsics que facilitin la seva mobilitat ni d'altres elements essencials auxiliars en cas de discapacitat.

Puc viatjar amb alguna part del cos enguixada?

Pots viatjar enguixat sense cap problema tenint en compte que, en els vols de més de dues hores de durada, ha de fer almenys 48 hores que el guix està col·locat, o bé ha d'anar obert longitudinalment. No cal autorització per part del nostre Servei Mèdic. Si ho necessites, podràs tramitar el canvi de la reserva sense cost dins dels set dies següents al vol, a través del nostre Centre de Reserves o de la teva agència de viatges.

Què és la targeta FREMEC i com la puc sol·licitar?

La targeta mèdica per a passatgers freqüents (Frequent Traveller Medical Card, FREMEC) és una autorització mèdica temporal per viatjar amb qualsevol companyia aèria. Aquesta targeta només la poden expedir els serveis mèdics de les companyies aèries associades a IATA, a petició teva i sobre la base d'un informe del mateix servei mèdic.

Encara que la targeta FREMEC pugui substituir els informes i autoritzacions mèdics, si necessites una assistència especial, tingues present que és el servei mèdic de la companyia aèria amb la qual volaràs qui ha d'emetre els informes i autoritzacions.

Passatgers corpulents

Per a la teva comoditat durant el vol, Iberia permet adquirir un seient addicional (o Extra Seat), que sempre serà el contigu. Iberia en cap cas no pot garantir ni reservar el seient frontal. Ho pots sol·licitar fent la reserva a través del Centre de Reserves i adquirint addicionalment un Extra Seat al mateix preu que la teva tarifa.

Si has fet la reserva a través d'una agència de viatges, posa-t'hi en contacte directament.

Què és l'informe INCAD?

L'INCAD (Incapacitated Passengers Handling Advice) és un document que han d'emplenar les oficines de venda, agències, etc., quan venen un bitllet per a un passatger que necessita mitjans complementaris (llitera o oxigen, ambulància en origen o destinació…) o quan la seva salut es pugui veure afectada durant el vol, afectar seriosament la resta de passatgers o posar en perill la seguretat del vol. Aquest document, que és el que utilitza el Servei Mèdic d'Iberia per emetre l'autorització de vol, conté informació rellevant sobre les condicions del passatger i s'hi indiquen els requisits necessaris (acompanyant, personal sanitari, etc.).

Carregant...