Equipatge de mà

Normativa sobre l'equipatge de mà, mides i pes màxim. Restriccions sobre líquids, medicaments i alguns articles. Viatja portant alcohol, tabac o diners segons el reglament de la UE.

Què puc dur com a equipatge de mà?

Depenent de la classe en què viatgis, l'origen i la destinació, la franquícia permesa pot variar. En general, l'equipatge de mà consta  d'una peça, que no podrà excedir els 56 x 40 x 25 cm. El pes no pot superar els 10 kg en classe Turista i Turista Premium.
En classe Business, el pes màxim és de 14 kg i s'admeten 2 peces als vols de llarg recorregut, llevat que l'origen sigui qualsevol aeroport dels EUA.

A més, podràs transportar gratuïtament algun altre accessori personal (màxim 40 x 30 x 15 cm): bossa, cartera, càmera fotogràfica, paraigua plegable, etc.

Els objectes punxants i els objectes contundents es consideren articles perillosos.
Per mesures de seguretat, els elements punxants (tisores, paraigües de punta fina, ganivets, etc.) o contundents (pals selfie, accessoris de muntanya, bastons de trekking, etc.) s'han de facturar. No es podran transportar en cap cas com a equipatges de mà. Les fulles d'afaitar de seguretat o d'un sol ús estan permeses a la cabina, sempre que estiguin encapsulades al seu embalatge.

Medicació:  si necessites transportar més de 100 ml de medicació líquida o agulles hipodèrmiques a l'equipatge de mà, hauràs de portar un certificat del teu metge i mostrar-lo al control de seguretat.

Es permet el menjar sòlid a bord, encara que el país de destinació pot prohibir la introducció d'alguns tipus d'aliments. Recorda la normativa sobre líquids a l'equipatge de mà, que afecta també els sucs i begudes.

Dispositius electrònics i/o elèctrics grossos (ordinadors portàtils, tauletes, videoconsoles, eixugacabells, planxes de viatge, etc.) Abans d'embarcar, els hauràs de treure de la funda o de la bossa de transport i col·locar-los en una safata perquè siguin inspeccionats.

Puc transportar líquids a l'equipatge de mà?

Per a sortides des de qualsevol aeroport de la Unió Europea, el Regne Unit, Suïssa, Islàndia, Noruega, el Brasil, els EUA i Sud-àfrica, hi ha una normativa sobre líquids (o similars) que es puguin considerar equipatge de mà. Podràs portar petites quantitats de líquids, cremes o similars en envasos de 100 ml, fins a un màxim d'1 litre, que hauràs de transportar en una bossa de plàstic transparent amb tancament adhesiu o de cremallera, i que hauràs de presentar per separat de l'equipatge de mà als controls de seguretat.
Quedes exempt d'aquesta restricció si:

 • Viatges amb nadons, ja que podràs portar també llet per a nadons o suc.

 • En casos necessaris, podràs portar productes dietètics, medicaments (líquid, gel o aerosol), insulina i altres medicaments necessaris en quantitat suficient per al viatge. Hauràs de presentar un justificant o una recepta del metge als controls de seguretat.

 • Portes articles adquirits a les botigues dels aeroports comunitaris, a les zones accessibles només als passatgers, o a bord dels avions d'aerolínies de la Unió Europea.

Aquestes limitacions no s'apliquen si els líquids van a la bodega de l'avió com a equipatge facturat, encara que et recomanem no portar objectes fràgils i de vidre per evitar accidents (els articles peribles i fràgils viatgen sota responsabilitat del client).

Com puc comprovar les mides del meu equipatge de mà?

Als mesuradors que trobaràs a l'àrea de facturació dels aeroports pots comprovar si les mides del teu equipatge de mà compleixen la normativa establerta (56 x 40 x 25 cm) per poder-lo transportar com a tal. Si supera les mides, l'hauràs de facturar.

Instruments musicals

Requisits per al transport d'instruments musicals:

 • Com a equipatge de mà:
  Si no superen els 30 x 120 x 38 cm (mides d'una guitarra estàndard), els instruments poden anar a la cabina com a única peça d'equipatge de mà permès.

 • En seient addicional:
  En cas que vulguis pagar un seient addicional per transportar un instrument musical, t'has de posar en contacte amb el Centre de Reserves d'Iberia, on t'informaran de les mides màximes permeses i et confirmaran si el transport és possible.

 • Com a equipatge facturat:
  Les mides màximes permeses per als instruments musicals facturats, amplificadors o equips de so són 190 x 75 x 65 cm, amb un pes màxim de 23 Kg.

  Consulta les condicions i càrrecs addicionals per poder facturar un instrument musical a la informació sobre els equipatges especials.

Puc portar els meus medicaments a l'equipatge de mà?

Et recomanem que mantinguis en tot moment la medicació a l'equipatge de mà i fàcilment accessible.
Si pateixes alguna malaltia que necessiti ser tractada amb un tractament injectable (diabetis, etc.) o amb una medicació líquida que superi els 100 ml permesos, se't requerirà un certificat mèdic per poder transportar les xeringues, agulles i la medicació necessària a bord.
Recorda que, atès que els serveis de seguretat dels aeroports estan fora del nostre control, caldrà que tinguis preparat un pla de contingències amb el teu metge, en cas que les autoritats competents no et permetin accedir a l'avió amb aquests articles.
 

Puc portar alcohol, tabac o diners en efectiu al meu viatge?

Segons la normativa europea vigent, en entrar o sortir de la Unió Europea es poden portar fins a 10.000 euros (EUR) en efectiu o el seu equivalent en altres divises o actius sense necessitat de declarar-los. Els imports iguals o que superin aquesta xifra s'han de declarar a les autoritats duaneres.
Alguns estats membres també controlen els diners en efectiu que porten les persones que viatgen entre països de la UE.

Als Estats Units hi ha l'obligació de declarar a les autoritats duaneres qualsevol entrada o sortida d'efectiu superior a 10.000 dòlars americans ($). No obstant això, per a més detalls t'aconsellem contactar amb l'ambaixada del país de destinació.

Alcohol i tabac

Si viatges entre països de la Unió Europea, pots portar tabac, i begudes alcohòliques per al teu ús personal. Si el tabac o l'alcohol que portes estan dins d'aquests límits establerts, no hauràs de pagar impostos especials.

Està permès portar les cendres d'un difunt en una urna com a equipatge de mà?

Pots transportar cendres o restes humanes incinerades com a equipatge de mà en una urna funerària apropiada, degudament coberta i dissimulada, i amb un embalatge antitrencament. A més, a l'aeroport d'origen podrien requerir-te els certificats de defunció i incineració, per la qual cosa caldrà que els portis. Quan les cendres es transportin d'un país a un altre, t'aconsellem contactar amb el consolat del país de destinació sobre possibles requisits de les autoritats locals.

Quant equipatge de mà puc portar en un vol d'Iberia operat per Vueling?

Si viatges amb un vol d'Iberia operat per Vueling, podràs portar 1 peça que no excedeixi els 55 x 40 x 20 cm (alt x ample x llarg) i que no pesi més de 10 kg. A més, ha de cabre al dispositiu mesurador ubicat als aeroports. Addicionalment, podràs portar una altra bossa o maletí més petit amb unes mides màximes de 35 x 20 x 20 cm, més una bossa addicional amb les compres que facis a l'aeroport. Totes dues hauran de cabre sota el seient davanter. A la porta d'embarcament, l'equipatge de mà (o accessori) que incompleixi aquesta normativa (que excedeixi la quantitat o les mides indicades anteriorment) es retirarà i es carregarà a la bodega de l'avió, amb un cost addicional.

Els passatgers d'un vol d'Iberia operat per Vueling en connexió amb un altre vol d'Iberia i operat per Iberia i que viatgin en Business Plus de Largo Radio, poden viatjar amb les 2 peces d'equipatge de mà que contempla la tarifa.

Mesures de seguretat aplicables sobre l'equipatge de mà

A banda de complir la normativa sobre líquids i la d'articles perillosos, adjuntem una sèrie de normes que s'apliquen als filtres de seguretat dels aeroports:

 • Hi ha una limitació en les mides de l'equipatge de cabina, segons l'estàndard de IATA (56 x 40 x 25 cm). Si l'equipatge supera les mides, el personal dels controls de seguretat et redirigirà als taulells de facturació perquè el facturis.

 • Hauràs de passar la jaqueta o peça d'abric per l'equip de raigs X del control de seguretat, per separat de l'equipatge de mà, mentre travesses l'arc detector de metall.

 • També hauràs de passar pels raigs X l'ordinador portàtil i qualsevol article elèctric o electrònic gros, per separat de la resta d'equipatge de mà.

 • Des dels EUA, la República Dominicana i Costa Rica està prohibit portar a l'equipatge de mà substàncies en pols que excedeixin la quantitat de 12 oz / 350 ml / 350 g.

Carregant...